Masina de ascutit burghie – detalii

Masina de ascutit burghie. Casificare, utilizare si mod de lucru.

Masina de ascutit burghie este un utilaj ce poate fi intalnit atat in unitatile mari care au sectii aschietoare (aceste unitati au de obicei un atelier de ascutit) cat si in sculariile de dimensiuni mai modeste. Utilajul este folosit pentru refacerea capurilor de burghie mai exact pentru refacerea taisului principal, dar si a unghiului de asezare, care au fost tocite in timpul utilizarii.

Intodeauna ascutirea este realizata pe partea de asezare iar in timpul operatiunii se acorda o atentie deosebita pentru pastrarea simetriei pieselor. Burghiile sunt piese larg folosite si de obicei acestea vin in dimensiuni diferite iar impartirea masinilor de ascutit burgie se face in functie de diametrele urmarite pentru prelucrare.

Pentru aceasta operatiune sunt utilizate atat masini special proiectate pentru aceasta activitate (cu un randament ridicat) cat si masini universale care au fost dotate cu seturi adaptoare special gandite pentru aceasta operatiune.

In functie de tipul piesei ce urmeaza a fi prelucrata masina de ascutit burghie poate executa operatiunea dupa o suprafata conica (con deplasat), elicoidala sau cilindro-eliptice.

Masina de ascutit burghie care lucreaza dupa o suprafata conica trebuie sa poata oferi, piesei ce urmeaza a fi ascutita, posibilitatea de invartire dupa o axa a cerei linii tangentiale obtinuta intre suprafata de asezare si fata discului abraziv care executa ascutirea sa se afle in cadrul unei zone de lucru de forma conica.

Burghiul prin miscarea in jurul axei sale si frecarea de discul de ascutire intr-o pozitie oblica realizeaza ascutirea unuia dintre dinti. Zona burghiului care a intrat in contact cu discul de ascutire poarta denumirea de suprafata de asezare iar la finalul operatiunii va deveni din nou zona de lucru.

Modalitatea de ascutire a burghielor dupa o suprafata conica.

 

%image_alt%

Modalitatea de ascutire dupa o suprafata elicoidala.

%image_alt%

1.Roata dintata;

2.Cama;

3.Bucsa;

4.Arbore port – scula;

5.Roata de curea;

6.Bolt;

7.Arc.

S1 si S2 – suprafete cilindro – eliptice;

S3 si S4 – suprafete toroidale eliptice.

 

Modul de alcatuire si modul de lucru la o masina de ascutit burghie dupa o suprafata conica.

Avand in vedere faptul ca pentru executarea operatiunii de ascutire nu sunt necesare operatiuni complexe, o masina de ascutit burghie trebuie sa execute trei tipuri de miscari ceea ce face relativ simpla utilizarea . Astfel utilajul trebuie sa asigure rotirea burghiului ce urmeaza a fi ascutit in jurul proriei axe, si deplasarea acestuia constant in plan conic pentru contactul cu discul de ascutire, care de asemenea trebuie sa se invarta in jurul propriei axe.

Modul de lucru al unei masini de ascutit burghie.

 

schema masina de ascutit burghie

a) Masina de ascutit burghie b) Dispozitiv portburghiu
1.      Bloc motor;

2.      Roata angrenare curea;

3.      Roata angrenare viteze;

4.      Curea transmisie;

5.      Roata motor;

6.      Culisa;

7.      Pargie oscilanta;

8.      Curea;

9.      Arbore;

10.  Roata superioara curea;

11.  Ax tubular;

12.  Roata melcata;

13.  Melc

1.      Sania inferioara;

2.      Sania superioara;

3.      Support;

4.      Roata;

5.      Surub;

6.      Piulita;

7.      Roata de mana;

8.      Surub;

9.      Maneta;

10.  Excentric;

11.  Bucsa;

 


Daca doriti o masina de ascutit burghie, metall-maschinen.ro ofera o gama diversa de masini de ascutit burghie din oferta a diversi producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru masini de ascutit burghie.