Masina pentru realizare filete

Masina pentru realizare filete

Realizarea filetului prin frezare este din ce in ce mai des intalnita in constructia de masini. Astfel suntem martorii diversificarii ofertei de masini de acest tip pentru prelucrarea filetelor scurte astfel luand nastere o noua categorie de utilaje si anume masina pentru realizare filete.

Prin inlocuirea prelucrarii filetelor cu ajutorul cutitelor prin strunjirii cu realizarea acestora prin frezare au aparut si urmatoarele beneficii: cresterea productivitatii rezultata din utilizarea simultana a mai multor muchii aschietoare si prelucrarea la semiautomat.

Modul de operare utilajelor masini pentru realizarea filetelor.

 

Masina pentru realizare filete

Capul S este cel care realizeaza miscarea de rotatie, al carui turatie determina viteza de aschire, in timp ce restul deplasarilor sunt realizate de piesa. A doua miscare de rotatie este utilizata pentru lucrarea filetului si marginilor piesei.

Marimea avansului circular este cel care da viteza unghiulara, iar din aceasta se determina dimensiunea materialului indepartat de fiecare dintre dintii frezei. Pentru fiecare rotatie complete a piesei avem o deplasare axiala iar raportul dintre cele doua da dimensiunea pasului prelucrat.

 

Miscarile de prelucrare pe o masina pentru realizare filete realizeaza urmatorul fir chinetic:

  • In momentul in care capul de aschiere realizeaza miscarea de rotatie, vine in contact cu piesa ce urmeaza a fi prelucrata multumita miscarii radiale;
  • In momentul in care piesa executa miscarea de rotire in functie de unghiul de prelucrare, se realizeaza avansul axial concomitant cu cel radial
  • In timpul miscarii se atinge adincimea necesara a filetului determinand astfel blocarea avansului radial in timp ce celelalte miscari continua.
  • Piesa continua sa fie prelucrata in timp ce realizeaza miscari successive de rotire.
  • Piesa isi va continua miscarea deplasarea si dupa punctul de rotire pentru a putea permite stergerea imperfectiunilor rezultate din oprirea avansului radial.

 

Astfel miscarea de mai sus poate fi impartita in trei elemente distincte: realizarea avansului de patrundere, rotirea piesei cu 360 de grade si finisarea suprafetei aschiate.

Dupa desfasurarea firului de procese de mai sus atat piesa cat si scula se deplaseaza inapoi in pozitia initiala, piesa este inlocuita cu una noua si procesul este reluat.

 

Daca doriti o masina pentru prelucrare filetemetall-maschinen.ro ofera o gama diversa de masini pentru realizarea filetelor. Ofertam o gama diversa de producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client.   Exploatarea de masini pentru realizarea filetelor este foarte facila si poate fi realizata in conditii de deplina siguranta daca se respecta regulile de utilizare si se cunosc functiile masinii.