Presa de indreptat cu valturi

Presa de indreptat cu valturi este un utilaj ce executa operatiunea de indreptare a tablei, ce este o operatiune preliminara de pregatire a materialului in vederea prelucrarii si in vederea intrarii acestuia in procesul de productie.

Tabla este in mod curent comercializata sub forma de rulouri, iar pentru a fi putea debitata sau croita trebuie mai intai sa fie indreptata. Presa de indreptat se foloseste cu precadere in cazul tablelor cu gosimi ridicate.

Tipuri de presa de indreptat cu valturi.

Modul de dispunere al valturilor imparte masinile-unelte prese pentru indreptat in doua categorii:

-prese de indreptat cu valturi paralele;

-prese de indreptat cu valturi neparalele.

Mai jos este prezentat modul in care actioneaza masina de indreptat table prin valtuire. Astfel rola de tabla este trecuta prin spatiul de lucru dintre cele doua randuri de valturi . Deoarece valturile se rotesc in sensuri opuse forta de frecare este cea care pune in miscare tabla pentru trecerea prin utilaj.

 

presa de indreptat - schema-de-lucru-a-utilajului

Prin trecerea prin rotile de valtuire tabla este curbata in mai multe randuri, mai intai intr-un sens, apoi in altul, iar ultima pereche de valturi este cea care executa operatiunea finala de indreptare a tablei. Una dintre caracteristicele principale ale acestor prese de indreptat valturi este faptul ca pozitia traversei superioare poate fi reglata, iar ultima rola de indreptare poate fi reglata independent.

 

Prese pentru indreptat cu valturi paralele.

 

prese pentru indreptat - cu-valturi-paralele

1.      Montant;

2.      Traversa inferioara;

3.      Traversa superioara;

4.      Valt inferioar;

5.      Role de reazam;

6.      Valt superior;

7.      Role de reazam;

8.      Traverse mobile;

9.      Carcasa;

10.  Invelis protector;

11.  Pene;

12.  Pene;

13.  Suruburi pentru fixarea penelor;

14.  Tija;

15.  Arc;

16.  Bucsa;

17.  Lagar de presiune;

18.  Motor ;

19.  Roata melcata;

20.  Bucsa;

21.  Valt de indreptare;

22.  Corpul valt de indreptare.

Presa de indreptat cu valturi neparalele.

prese pentru indreptat - cu-valturi-neparalele

  1. Valt;
  2. Role de reazam;
  3. Valturi de avans;
  4. Valturi de avans;
  5. Valturi de indreptare.

In constructia de automobile si vagoane, multe din partile componente ale acestora se executa prin ambutisare din table de otel cu continut redus de carbon. In timpul depozitarii, aceste table imbatranesc si in acelasi timp sunt supuse unor transformari structurale prin aparitia nitrurilor din ferita suprasaturata pierzandu-se astfel proprietatile de plasticitate. In aceste conditii pericolul aparitiei unei mari cantitati de rebuturi este mult accentuat.

In cadrul industriilor producatoare pentru piata de auto si transport feroviar sunt realizate multe elemente de suprafata mare din table cu continut redus de carbon. Deoarece uneori poate trece o perioada mare de timp din momentul achizitionarii si prelucrarii rolelor de tabla acestea pot trece prin modificari de structura ce pot duce la pierderea elasticitatii materialului. Pierderea elasticitatii poate duce la o casabilitate ridicata a materialului ducand la apritia defectelor de fabricatie. Pentru evitarea acestui eveniment si recuperarea proprietatilor elastice, tabla este trecuta in mai multe randuri prin prese cu valtuiri neparalele.

 


Daca doriti o presa pentru indreptat, metall-maschinen.ro ofera o gama diversa de prese tabla din oferta a diversi producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru prese.