Strung universal – specificatii

Principala caracteristica si avantaj al unui strung universal este marea gama de operatiuni pe care le poate realiza. Cu ajutorul acestui utilaj sunt lucrate semifabricate de dimensiuni si forme din cele mai diferite.

Prinderea semifabricatului poate fi realizata intr-un punct sau mai multe. Astfel daca lungimea piesei depaseste diametrul acestuia prinderea intr-un strung universal se realizeaza intre varfuri. In cazul in care diametrul piesei este mai mare decat lungimea atunci prinderea se realizeaza intr-o mandrina universal.

Strung universal- structura si alcatuirea.

strung universal -alcatuire
prezentare strung metal
 1. Motorul ce realizeaza angrenarea;
 2. Papusa fixa;
 3. Arbore principal;
 4. Mandrina universala;
 5. Suportul port-scule;
 6. Sanie longitudinala;
 7. Sanie transversala;
 8. Carucior;
 9. Papusa mobila;
 10. Cutia lirei rotilor de schimb;
 11. Cutia de avans;
 12. Bara de legatura a manetelor de pornire – oprire;
 13. Bara de avans;
 14. Surubul conducator;
 15. Tava de colectare a aschiilor si lichidului de racire;
 16. Batiul.

Pentru a fi utilizat un strung universal este dotat cu diferite module de comanda, panouri de comanda, manete si roti de mana.

Deoarece lucrarile care sunt realizate pe un strung universal sunt diverse acesta poate executa trei miscari distincte: cea de aschiere (care este si cea mai importanta), miscarea de avans si cele auxiliare.

Aschirea este realizata utilizand arborele principal printr-o miscare de rotatie ce este aplicata piesei prelucrate. Aceasta miscare de aschire este data de motorul electric si ajunge la piesa prin intermediul transmisiei care pune in miscare arborele principal.

Miscarea de avans este realizata de capul de aschiere. Aceasa poate fi dreapta sau cu curbura. Pentru realizarea suprafetelor cilindrice miscarea de avans se realizeaza paralel cu axa de rotire a pisei ce este prelucrata.

In functie de cat de automatizat este procesul de prelucrare, un strung universal poate executa o gama variata de miscari auxiliare cum ar fi:

 • Miscarea de indreptare a capului de aschiere;
 • Avans de apropiere;
 • Miscare de schimbare a turatiei arborelui principal;
 • Miscare de schimbare a avansului, etc.

Daca doriti un strung universal, metall-maschinen.ro ofera o gama diversa de strunguri pentru prelucrare metal. Ofertam o gama diversa de producatori cu renume cu scopul de a oferi solutia optima in functie de necesitatile fiecarui client. Click pentru mai multe detalii si oferte pentru strunguri universale.