Strung metal

Informatii utile

Strung metal 

Strung metal

Strungul este unul dintre cele mai vechi, importante și utilizate utilaje, a cărei continuă perfecționare a condus la progresele de astăzi ale industrie prelucrătoare.

Strungul are o arie larga de aplicabilitate: constructii de masini, productie, fabricarea pieselor la bucata etc.

Operații tehnice care se pot executa pe strung metal:

  • Strunjire longitudinală, conică sau plană
  • Găurire
  • Filetare
  • Operații speciale (strunjire sferică, poligonală)

Dupa tipul producției (individuală, de serie sau în masă) se disting strunguri normale,  semiautomate și automate.

Strungurile se impart in:

  • Centre de prelucrare;
  • Strunguri universale;
  • Strunguri de precizie;
  • Strunguri universale cu afisaj digital;
  • Strunguri cu cutie de viteze;
  • Strunguri universale cu viteza variabila.

O categorie speciala de masini-unelte o constituie strungurile paralele cu freza (centrele de prelucrare). Acestea se obtin din masini orizontale de strunjit si vertical de frezat.

De regula, sunt utilizate pentru prelucrarea pieselor patrate, cilindrice sau conice prin operatii de strunjire, frezare si gaurire.

Marirea numarului de scule cu care se actioneaza asupra piesei, pe aceeasi masina, este necesara la prelucrarea unor piese cu process tehnologic ce cuprinde mai multe operatii.

Strungurile universale sunt destinate, în general, prelucrării pieselor metalice de dimensiuni mari, dar de precizie ridicată. Piese folosite, de regulă, în industria aeronautică, în tehnica militară și alte ramuri industriale ale căror produse pot fi prelucrate pe strunguri universale.

Specific acestor strunguri cu șurub conducător este rigiditatea mare a construcției, precum și adoptarea unei cinematici care sa contribuie la reducerea la maximum a vibrațiilor transmise de sistemul de antrenare.

Strungurile de precizie sunt destinate strunjirii și filetării pieselor folosite în construcția instrumentelor de laborator și optică, în orologie, în construcția de mașini ușoare și confecționarea sculelor mici.

Adesea, aceste strunguri cu șurub de ghidare se realizează după principiul construcției modulate. În aceste situații nu se montează strunguri integrale, ci numai subansamble ca papușa fixă, batiu, sănii etc. Aceste subansamble sunt confecționate cu o asemenea precizie încât montarea lor se poate face fără ajustări. Beneficiarul are astfel posibilitatea să-și aleagă, nu numai o gamă largă de accesorii, ci și diverse variante de păpuși fixe, păpuși mobile etc.

Strungurile universale cu afisaj digital pot prelucra, cu o precizie ridicata, piese de dimensiuni foarte mari. 

Strungurile cu afisaj digital sunt utilizate pentru prelucrarea pieselor metalice, prin aschiere. În acest scop, la strungurile universale pentru prelucrat metal, apare soluția de izolare a arborelui principal de cutia de viteze.

Strungurile cu cutie de viteze formează o categorie specială de strunguri cunoscute sub denumirea de strunguri de finisare si superfinisare. Se carecterizeză prin realizarea celei mai înalte precizii și calități a suprafețelor pieselor strunjite.

Acest tip de strung pentru metal are o arie variata de aplicabilitate printre care se regasesc atelierele educative, de reparatii, producatori de scule etc.

Strungul universal cu viteza variabila este un echipament care poate realiza numeroase procese de prelucare.