Masina de gaurit metal cu coloana

Informatii utile

Masina de gaurit metal cu coloana 

Masina de gaurit metal cu coloana

Definire

Mașinile unelte sunt foarte utile pentru diverse aplicații, amplifică randamentul și, de asemenea, au rolul de a diminua sarcinile operatorului.

Utilajele, cu ajutorul cărora se realizează alezajele pieselor, se numesc masini de gaurit. Acestea pot fi mașini de găurit lemn sau mașini de găurit metal.

Operațiile cele mai frecvente sunt cele de găurire a pieselor de prelucrat, executarea diverselor operații de alezare, realizarea de filete.

Masinile de gaurit se impart in:

  • Masini de gaurit de banc;
  • Masini de gaurit cu coloana si transmisie prin curea;
  • Masini de gaurit cu angrenaj, de banc si cu coloana;
  • Masini de gaurit radiale;
  • Masini de gaurit Vario de banc si cu coloana;
  • Masini de gaurit cu stand si coloana.

Masinile de gaurit de banc sunt caracterizate de  precizia mare pe care o pot asigura la prelucrarea metalului, funcționarea lor fiind lipsită de vibrații, iar precizia de poziționare a sculei în raport cu piesa fiind foarte mică.

Dintre mașinile de găurit metal, cele mai utilizate sunt mașinile de găurit de banc.

Mașinile de găurit cu coloană și transmisie prin curea se caracterizează prin precizia ridicată pe care o pot realiza, nu sunt foarte rgide, sunt simple și ușor de utilizat și de întreținut in expolatare.

Se utilizează la burghieri, adânciri, lărgiri, alezări în ateliere sau secții productive pentru executarea dispozitivelor și fabricarea prototipilor sau la executarea unor ansambluri precise, unicate și serii mici.

Masinile de gaurit metal cu angrenaj, de banc si cu coloana sunt construite astfel incat sa satisfaca cerintele impuse de prelucrarea de precizie.

Sistemele de modulare permit montarea pe aceste masini a unei game largi de dispozitive de lucru si accesorii de reglare si control.

Masinile de gaurit metal radiale sunt masini de gaurit verticale, perfecte pentru prelucrarea pieselor de dimensiuni mari.

Masina de gaurit cu sistem de iluminat permite iluminarea optima a zonei de lucru ceea ce duce la o prelucrare corecta si precisa a pieselor metalice.

Masina de gaurit Vario de banc si cu coloana (mașina de găurit cu viteză variabilă) se comporta ca o mașină de gaurit de banc sau ca o mașină de găurit cu colonă, dar permite, in plus, selectarea continuu variabila a turației axului.

Pentru echilibrarea greutații subansamblului axului pricipal, în loc de contragreutați se folosete un arc. Când axul coboara, în timpul prelucrării, arcul este tensioat suplimentar.

Masinile de gaurit cu stand si coloana asigura o precizie mare la prelucrarea metalului, funcționarea lor fiind lipsită de vibrații, iar precizia de poziționare a sculei în raport cu piesa fiind foarte mică. 

Operațiile cele mai frecvente sunt cele de găurire a pieselor de prelucrat, executarea diverselor operații de alezare, realizarea de filete.