Masina de slefuit metal

Informatii utile

Masina de slefuit metal 

Masina de slefuit metal

Masina de slefuit face parte din grupa utilajelor specializate, fiind destinata realizarii muchiilor taietoare ale sculelor aschietoare si suprafetelor lustruite. Aceste masini intra in dotarea sculariilor si atelierelor de ascutit si slefuit de pe langa sectoarele aschietoare.

Masinile de slefuit metal se impart in:

 • masini pentru satinat;
 • masini pentru slefuit tevi;
 • masini pentru debavurat si sanfrenat;
 • masini pentru slefuit combinate;
 • masini pentru polisat;
 • masini de slefuit in mediu uscat si umed;
 • polizoare de banc;
 • masini pentru slefuit cu disc;
 • masini de slefuit cu banda;
 • masini pentru slefuit cutite de gravat;
 • masini pentru tesit margini;
 • masini pentru ascutit burghie;
 • masini de ascutit universal;
 • masini de rectificat rotund;
 • masini de rectificat plan.

Masinile de satinat reprezinta masini de lustruit metal care au ca si componente principale doua discuri pentru polisare. Aceste discuri sunt actionate de un motor electric.

Masinile pentru slefuit tevi sunt masini de lustruit metal care au ca si componenta de baza o banda abraziva. Constructia masinii face posibila rularea benzii intre tamburi si are un spatiu prin care banda poate lua forma tevii ce urmeaza a fi prelucrata.

Masinile pentru debavurat si sanfrenat sunt destinate slefuirii metalului, au ca si componenete principale niste freze utilizate, in mod special, in operatiile de debavurare si safrenare. Sanfrenarea reprezinta un procedeu care face posibila imbinarea in diferite unghiuri a pieselor metalice si asigura o fixare precisa.

Masinile pentru slefuit combinate fac parte din categoria de masini pentru slefuit si au ca si componete de baza pietre abrazive, benzi abrazive sau perii de sarma. Sunt utilizate mai ales in ateliere mici si mijlocii deoarece pot executa mai multe tipuri de operatii de slefuire cu costuri minime.

Masina pentru polisat este special conceputa pentru lucrari de lustruire a numeroase materiale precum: materiale metalice sau neferoase, materiale plasctice, lemn. Modelul de masina pentru slefuit metal functioneaza cu ajutorul unui motor puternic si silentios.

Masini de slefuit in mediu uscat si umed sunt utilizate pentru operatiuni de ascutire atat in mediu umed, cat si in mediu uscat. Uneori, pentru anumite piese, este mai eficienta slefuirea in mediu umed decat slefuirea in mediu uscat.

Polizoarele de banc sunt masini – unelte pentru slefuit metal, care se pot utiliza in toate atelierele in care au loc prelucrari in domeniul mecanic. Au ca si componente principale doua discuri abrazive din corindon universale care pot fi utilizate pentru o gama larga de prelucrari prin slefuire cu costuri minime.

Masina pentru slefuit cu disc a fost proiectata pentru a executa operatii de prelucrare a metalului si nu numai. Cu acest timp de masina mai pot fi prelucrate si materiale neferoase, lemn, materiale plastice etc.

Masinile de slefuit cu banda fac parte din categoria masinilor de slefuit utilizata pentru prelucrari prin polizare ale unor suprafete plane, suprafete rotunde, muchii etc. Are o utilizare industriala si se poate folosi in operatii de debavurare si curatare a cordoanelor de sudura.

Cutitele de gravat se ascut pe fata de degajare. Ascutirea poate fi executata pe masini universale folosind, un accesoriu special al acestora sau pe masini speciale. Principalele caracteristici ale acestor masini de ascutit piese metalice sunt: dimensiunile minime si maxime ale cutitului de gravat, cursa maxima de ascutire.

Masinile pentru tesit margini se incadreaza in categoria masinilor pentru slefuit si au ca si componente principale doua freze independente care executa operatia de frezare a marginilor pieselor metalice, indiferent de forma acestora, la diverse unghiuri. Cu acesta masina, pe langa metale, pot fi prelucrate si materiale neferoase sau plastice.

Masinile de ascutit burghie se folosesc in scularii pentru executarea in final a taisului principal si a unghiului de asezare la valorile necesare, iar in atelierele de ascutit din sectiile aschietoare pentru refacerea acestui tais, uzat in timpul exploatarii.

Masinile universale de ascutit sunt prevazute cu mai multe mese si asigura sculei de ascutit deplasari dupa doua directii rectangulare, in plan orizontal si rotiri, iar in anumite limite, in plan orizontal si vertical. De asemenea, asigura rotiri ale sculei de lucru in plan orizontal si in plan vertical.

Masinile de rectificat rotund sunt utilizate pentru netezirea suprafetelor cilindrice atat interioare, cat si exterioare.

Masinile de rectificat plan sunt masini – unealte care se utilizeaza pentru rectificarea plana a unor piese metalice.