Masina decupat

Informatii utile

Masina decupat 

Masina decupat

Masina pentru decupat metal se utilizeaza in industria prelucrarilor mecanice cu scopul de a pregati piesele metalice pentru diferite operatiuni.

In categoria procedeelor speciale de taiere se includ acele prelucrari prin care se urmareste obtinerea prin taiere a unor piese de precizie si calitate ridicata: decuparea cu masini manuale, decupari cu masini pneumatice si decupari cu masini hidraulice.

Se obtin in principiu piese de calitate si precizie ridicata, la decuparea pe stante de constructie speciala sau prin curatirea la exterior a pieselor decupate sau la orificiile deja perforate.

Prelucrarea prin stantare este unul dinrte cele mai economice procedee de prelucrare mecanica, mai ales tunci cand aceasta are loc in productia de serie mare si de masa. Prin aceste prelucrari se asigura imbinarea elementelor constructive cu particularitati tehnologice diferite, astfel incat fabricarea piesei sa fie usoara si economica concomitent cu respectarea conditiilor tehnice impuse de rolul functional al piesei.

Dupa operatia de decupare obisnuita se obtin, in general, piese cu margini neregulate, cu raze in loc de muchii ascutite, cu bavuri. La acest tip de masini nu sunt intalnite astfel de probleme.

Masinile pentru decupat se impart in:

  • Masini manuale pentru decupat;
  • Masini pneumatice pentru decupat;
  • Masini hidraulice pentru decupat.

Masina manuala pentru decupat:

De regula, acest tip de masini manuale pentru decupat tabla este utilizat in atelierele mici pentru executarea decuparii dupa anumite sabloane.

Caracteristica principala a procedeelor din aceasta categorie o constituie avantajul simplitatii constructiei sculelor, deoarece ele folosesc numai sabloane de decupare.

Masina pneumatica pentru decupat:

Metoda de decupare cu masini pneumatice pentru decupat asigura pieselor precizii ridicate si consta in comprimarea puternica a materialului in apropierea muchiilor taietoare a elementelor active.

Procedeul de prelucrare executat de acest tip de masini preumatice pentru decupat da rezultate bune la executarea unor piese din otel, alama, aluminiu, duraluminiu etc.

Masina hidraulica pentru decupat:

Masina hidraulica pentru decupat  este utilizata pentru debitarea benzilor laminate din tabla. Pe aceasta masina se poate executa debitarea in unghi a fasiilor de tabla. Taierea are loc prin deformare elastica si plastica.

Uneori decupare nu este succedata de o alta prelucrare, dar in cele mai multe cazuri foaia de tabla este debitata pentru a fi supusa mai apoi unei alte operatii de prelucrare precum: indoirea unui colt de tabla, indoirea unei margini etc.