Masina indoit metal

Informatii utile

Masina indoit metal 

Masina indoit metal

Indoirea este procesul de modificare a formei unui semifabricat prin incovoierea plana in jurul unei muchii rectilinii. Deformarea semifabricatului la indoire are loc in conditiile modificarii curburii in planul de indoire datorita actiunii fortelor de deformare care produc un efort de incovoiere.

Indoirea poate fi facuta cu un singur unghi de indoire, cu doua, patru sau mai multe unghiuri de indoire, obtinandu – se forme diferite de piese din semifabricate de tip tabla.

Este foarte importanta stabilirea zonelor in care se face indoirea, in concordanta cu proprietatile fizico – mecanice ale materialului.

Realizarea de orificii pe piesele indoite trebuie sa se faca anterior operatiei de indoire pentru ca gaura sa nu se deformeze.

Aceste masini pentru indoirea metalelor se impart in:

  •   Dispozitive universale pentru indoit;
  •   Dispozitive pentru indoit colturi;
  •   Masini pentru tesit muchii.

Dispozitiv universal pentru indoit:

Aceste modele de dispozitive universale pentru indoit tevi sau bare sunt utilaje folosite pentru mai multe tipuri de operatii, in special, de catre producatorii care prelucreaza piese din fier forjat.

Indoirea cu o astfel de masina – unealta universala se face in functie de forma semifabricatului din metal, de precizia de prelucrare si de volumul productiei.

Indoirea pieselor sub forma complexa se refera la o gama larga de piese cu portiuni indoite in sensuri diferite, cu raze diferite de indoire, cu formarea unor contururi inchise etc.

Dispozitiv pentru indoit colturi:

Aceste tipuri de dispozitive pentru indoit colturi sunt folosite in prelucrari ale pieselor metalice, mai precis indoirea acestora la anumite unghiuri care pot fi determinate usor cu ajutorul unei scale unghiulare.

Cu acest model de masina pentru indoit se pot prelucra profile rotunde, profile rectangulare, cornere, platbanda etc. Indoirea se face, de regula, intr – o singura operatie.

Domeniile de prelucrare in care sunt utilizate aceste echipamente tehnice pentru indoit tabla sunt, de regula, atelierele mici pentru prelucare metal.

Masina pentru tesit muchii:

Masinile pentru tesit muchii fac parte din categoria masinilor pentru indoit metale si sunt folosite in executarea operatiilor de tesire a muchiilor fasiilor de metal.

Printre cele mai importante particularitati constructive care influienteaza obtinerea pieselor prin indoire sunt calitatea si starea materialului, dimensiunile si forma semifabricatului, felul si marimea deformatiilor plastice care apar in zona indoirii, simetria formei piesei etc.