Masina indoit teava

Informatii utile

Masina indoit teava 

Masina indoit teava

Prelucrarea prin indoire a profilelor si a tevilor se intalneste foarte des, in special pentru confectionarea inelelor si a semiinelelor. Deformarea se produce neuniform, capetele fiind insuficient deformate, necesitand o operatie suplimentara de calibrare.

Pentru productia de serie si de masa, se utilizeaza masini de indoit cu dorn sau cu mai multi cilindri.

La indoirea tevilor, poate aparea modificarea formei circulare a sectiunii sau a grosimii peretelui, precum si aparitia cutelor la partea interioara, mai ales la cele de grosime mica. Pentru a evita deformarea sectiunii, teava se umple cu nisip sau cu plumb sau se introduc dopuri la interior.

Indoirea tevilor cu sectiune dreptunghiulara se face cu introducerea unor placute care impiedica deformarea transversala.

Aceste masini pentru indoit tevi se impart in:

  • Aparate electrice de indoit;
  • Masini electrice pentru indoit tevi;
  • Masini hidraulice pentru indoit tevi.

Aparate eletrice de indoit:

Un aparat electric de indoit tevi este o masina – unealta utilizata pentru realizarea procesului de indoire a tevilor si profilelor.

Un astfel de dispozitiv de indoit tevi metalice are ca si componente principale, cu ajutorul carora realizeaza operatia de prelucrare, un segment de indoire si un papuc de indoire.

Indoirea tevilor este aplicatia utilizata pentru procesul de prelucrare a metalului prin deformare plastica la rece.

De regula, un utilaj electric de indoit se utilizeaza pentru indoirea tevilor rotunde, dar nu numai.

Masini electrice pentru indoit tevi:

Masina electrica pentru indoit tevi este conceputa pentru a asigura realizarea indoirilor unei game largi de tevi de diferite dimensiuni din diferite materiale.

Acest tip de masina electrica pentru indoit tevi este dotat cu un motor electric ce realizeaza operatiunea de indoire in mod similar modelelor de aparate electrice de indoit, cu ajutorul unui segment de indoire dotat cu role si inel si a unui papuc de glisare.

Masini hidraulice pentru indoit tevi:

Masina hidraulica pentru indoit tevi realizeaza procesul de indoire dupa anumite forme, de exemplu matrite si este des intalnita in atelierele de prelucrari metalice.

Cu acest tip de masina de indoit pot fi prelucrate tevi cu sectiune rotunda, patrata sau rectangulara. Indoirea se face, de regula, intr – o singura operatie.

Aceste tipuri de dispozitive hidraulice pentru indoit tevi sunt folosite in prelucrari ale pieselor metalice, mai precis indoirea acestora la anumite unghiuri care pot fi determinate usor cu ajutorul unei scale unghiulare.