Masina refulat si indreptat metal

Informatii utile

Masina refulat si indreptat metal 

Masina refulat si indreptat metal

Aceste operatii de refulare si indreptare sunt prelucrari de fasonare prin care are loc deformarea locala a semifabricatelor tubulare sau cave, in special la capatul acestora, in vederea micsorarii sectiunii transversale.

Prin refulare semifabricatul isi modifica forma cilindrica, piesa devenind tronconica cu prelungire cilindrica, tronconica sau sferica.

Indreptarea este procedeul de fasonare care se aplica numai piselor cave sau tubulare prin care dimensiunile transverale cresc, se reduce inaltimea si grosimea initiala a semifabricatului.

Aplicabilitate | Utilizare

Aceste masini pentru refulat si indreptat metal sunt relativ simple, fiind destinate exclusiv acestor prelucrari. Semifabricatul se asaza pe placa de presiune, fixata pe placa de baza, fiind centrat de cele doua semibucse, actionate la inchidere de bucsa superioara si la deschidere de niste arcuri.

Operatia de refulare a unei piese metalice se caracterizeaza prin aceea ca deformarea semifabricatului se realizeaza doar pe o portiune a acestuia, realizandu-se ingrosari locale de diferite forme, printr-o noua redistribuire a materialului.

In general, prin intermediul acestei masini pentru prelucrare metal, se executa organe de asamblare, cum sunt capetele de nituri, buloanele, suruburile, piulitele etc. Din semifabricate cu sectiune cilindrica, hexagonala sau patrata. Mai intai semifabricatul inainteaza pana la un opritor, dupa care este forfecat cu ajutorul unei placi de taiere ce executa o miscare oscilatorie.

Calitatea indreptarii depinde de numarul de treceri si de calitate lubrifiantului utilizat. Daca indreptarea se face la o conicitate sub forma de unghi drept, atunci operatia de indreptare se transforma in operatie de reasfrangere a marginilor, iar zona prelucrata ia forma unei flanse.

Recomandari | Avantaje

Datorita tensiunilor tangentiale de compresiune care apar in procesul de refulare, materialul se ingroasa pe portiunea deformata.

Productivitatea prelucrarilor de refulare este una deosebit de buna, pretul este scazut, piesele au o buna rezistenta si o duritate sporita datorita ecruisarii materialului, fibrajul sau nefiind intrerupt.

Unul dintre avantajele utilizarii unei masini de refulat si indreptat metal il presupune posibilitatea executarii de operatii de imbinare a metalului prin presare, precum si faptul ca se pot folosi pentru prelucrarea otelului si nu numai.

Producatori si game

metall-maschinen.ro  ofera o gama larga de masini pentru refulat si indreptat metal de la producatori cunoscuti cum ar fi: BERNARDO si HOLZMANN din Austria.