Roata englezeasca

Informatii utile

Roata englezeasca 

Roata englezeasca

Roata englezeasca este un utilaj tehnic prin intermediul caruia se executa prelucrari prin deformari ale metalului, in vederea obtinerii unor piese cu pereti subtiri sau cu sectiune transverala diferita de a semifabricatului.

Aplicabilitate | Utilizare

Prin acest procedeu se fabrica o gama larga de produse, ca tuburi, piese pentru electrotehnica, radiotehnica, piese cave si sub forma de tevi cu pereti subtiri cu sectiune rotunda, patrata etc., inele de rulmenti, chei tubulare, butelii, pistonase, roti dintate tubulare, piulite speciale, piese pline de tip tija cu doua sau mai multe trepte si cu sectiune transversala diferita,  diverse profile utilizate in tamplarie etc.

Domeniile de prelucrabilitate in care se utilezeaza acest tip de masina tehnica sunt: constructie de barci, restaurare de masini etc.

Dimensiunile in plan ale pieselor metalice prelucrate cu roata englezeasca pot varia foarte mult. Cel mai usor se executa piese axial simetrice, care pot avea diferite forme si dimensiuni.

Inainte de procesul propriu – zis se realizeaza debitarea si lubrifierea. Debitarea se face prin aschiere sau prin forfecare. Lubrifierea consta in acoperirea semifabricatului cu un strat de lubrifiant.

Folosirea unei roti englezesti consta in trecerea unei foi de tabla prin cele doua role, astfel foaia de tabla va fi subtiata si intinsa, iar intr – un final aceasta va forma o suprafata convexa pe rola inferioara.

Recomandari | Avantaje

Este indicat sa se utilizeze acest tip de echipament si acest procedeu la piesele cu un capat inchis sau partial deschis, atunci cand la prelucrarea prin alte metode este necesar sa se indeparteze un volum mare de material, in productia de serie mare.

Se recomanda sa nu se execute piese ce au colturi ascutite, la care curgerea uniforma a materialului este dificila.

Piesele obtinute pe aceasta masina – unealta au proprietati mecanice deosebite datorita fenomenului de ecruisare si a calitatii suprafetei obtinute.

Materialele supuse acestui procedeu trebui sa aiba proprietati de deformabilitate ridicate pentru a putea fi prelucrate.

Se recomanda sa folositi cantitatea optima de lubrifiant. O cantitate prea mare de lubrifiant este la fel de daunatoare ca si lipsa lubrifiantului deoarece se produc fenomene nedorite de expulzare a surplusului de lubrifiant.

Producători si game

metall-maschinen.ro  ofera o gama larga de masini – unelte precum roata englezeasca de la producatori cunoscuti cum ar fi: BERNARDO din Austria.