Masina faltuire (zencuire)

Informatii utile

Masina faltuire (zencuire) 

Masina faltuire (zencuire)

Masinile de faltuit (zincuit) sunt proiectate si concepute pentru a realiza cu exactitate operatiile de prelucrare a foilor de tabla. Mai sunt cunosute si ca masini de bordurat tabla.

Masina de zencuit, faltuit poate fi de doua feluri in functie de modul de actionare:

  •       Masina manuala de zencuit, faltuit;
  •       Masina motorizata de zencuit, faltuit.

Modul de utilizare a unei astfel de masini se realizeaza prin introducerea piesei de lucru intre rolele cu care este dotata aceasta. Rolele pot fi actionate fie manual, in cazul masinilor manuale de zencuit, sau mecanic, in cazul masinilor motorizate de faltuit.

Masini manuale de zencuit, faltuit:

Aceste masini manuale de zencuit, faltuit sunt folosite pentru executarea operatiilor de zencuire, faltuire si bordurare, in special ale unor tipuri de capace sau diverse forme pe burlane din tabla.

Actionarea acestor masini se face manual prin intermediul unei manivele. Odata cu actionarea masinii se actioneaza si rolele, acestea se rotesc dand materialului forma dorita.

Aceste masini fac parte din grupa celor cu miscare principala de rotatie si sunt folosite pentru obtinerea unor profile pe piese de forma platbandelor, pentru indoirea marginilor si pentru executarea unor operatii de asmblare a pieselor din tabla subtire.

Masini motorizate de zencuit, faltuit:

Aceste masini motorizate de zencuit, faltuit realizeaza prelucrari de bordurare, zencuire si faltuire.

Procedeul de bordurare este de fapt un procedeu de fasonare executat la piesele cave, in scopul maririi rigiditatii sau pentru rotunjirea marginilor acestora. Pentru serii de fabricatii mijlocii si mari, la piese de dimensiuni mici si mijlocii operatia se executa cu matrite, pe prese mecanice sau prese hidraulice. Prelucrarea pieselor de dimensiuni mari se executa pe masini speciale cu ajutorul rolelor.

Aceste tipuri de masini – unelte pentru prelucrat metal sunt utilizate in diverse industrii pentru obtinerea de piese cu diverse forme ca urmare a deformarii locale a semifabricatelor plane din tabla sau benzi, cave sau tubulare etc.

Avantajele unei masini de zencuit, faltuit:

  • Costurile de productie a unor produse sunt mai mici;
  • Realizeaza indoirea marginilor cu eforturi minime si resurse minime;
  • Cunoasterea modului de actiune a diverselor forme de energie (hidraulic, pneumatic, electric etc.) asupra materialului semifabricatului, in scopul deformarii locale a acestuia, este deosebit de benefica.