Masina pentru roluit profile | roluit teava

Informatii utile

Masina pentru roluit profile | roluit teava 

Masina pentru roluit profile | roluit teava

Roluirea consta in indoirea marginilor unui semifabricat plan pentru a forma partial sau total o suprafata cilindrica sau total o suprafata cilindrica de diametru mic. In prealabil, este necesar ca semifabricatul sa fie indoit.

Aceste masini de roluit profile sunt utilaje utilizate in domeniile de prelucrare a metalelor, in procesul de roluire prin realizarea de tevi si de profile intr-un mod profesionist.

Operatia de roluire a tevilor presupune prelucrarea tevilor si profilelor cu ajutorul unor masini – unelte speciale pentru a le oferi o forma de arc de cerc sau chiar cerc. Aceste masini unelte sunt denumite masini de roluit tevi si profile.

O masina roluit profile este prevazuta cu trei role care pot fi actionate manual, electric sau hidraulic.

In functie de tipul actionarii o masina roluit tevi se poate incadra in una din cele trei categorii:

  • Masini manuale de roluit;
  • Masini de roluit motorizate;
  • Masini hidraulice de roluit.

Masina manuala pentru roluit profile:

Caracteristic acestor masini manuale pentru roluit profile este actionarea, aceasta fiind manuala.

Masinile de roluit profile sunt prevazute cu tije pozitionate in partile laterale ale acestora, ajutand piesa de prelucrat sa nu se intoarca asimetric.

O masina – unealta manuala de roluit teava are un principiu de functionare relativ simplu, aceasta fiind prevazuta cu 3 role dispuse una in partea superioara si doua in partea inferioara.

Masina motorizata pentru roluit profile:

Unele masini motorizate de roluit profile pot fi prevazute cu trei sau patru role actionate de motoare electrice, transmisia realizandu – se prin intermediul unor role dintate.

Aceste echipamente sunt usor de operat, garantand obtinerea pieselor cu geometrie repetabila, datorita ansamblului de role cu deplasare electro – hidraulica. In constructia masinilor de roluit profile motorizate, batiul este sudat, fiind proiectat astfel incat sa minimalizeze deformarile aparute in timpul operatiunii de roluire.

Masina hidraulica pentru roluit profile:

Masinile hidraulice pentru roluit profile sunt destinate roluirii tevilor si profilelor realizate din diferite materiale precum: otel, inox, aluminiu, pana la diametre foarte mari.

Aceste echipamente se caracterizeaza printr – o  constructie masiva din otel, rola superioara este fixa iar rolele inferioare sunt actionate hidraulic fiind ideale pentru utilizatorii profesionisti si atelierele metalice.

Aceste masini – unelte  sunt complet hidraulice permitand o usoara intretinere si o inalta eficienta in exploatare.