Masina de roluit tabla

Informatii utile

Masina de roluit tabla 

Masina de roluit tabla

Masinile – unelte cu ajutorul carora se realizeaza operatia de roluire se numesc masini pentru roluit tabla.

Roluirea este operatiunea de prelucrare la rece a tablei care implica utilizarea unor echipamente de roluire a tablei pentru a obtine anumite forme curbe.

Forta de apasare a rolelor este dezvoltata fie mecanic, fie manual. Cele mai multe masini de roluit sunt actionate manual. Practic aceste masini se folosesc pentru prelucrarea tablelor subtiri, pentru deformarea carora sunt necesare forte mici de presare. De asemenea, se construiesc si masini pentru roluit tabla la care forta de apasare pentru roluit sau de faltuire sa se execute motorizat de catre un sistem actionat electric sau hidraulic.

Masinile pentru roluit tabla se impart in doua grupe:

  •       Masini manuale pentru roluit tabla;
  •       Masini motorizate pentru roluit tabla.

Masini manuale pentru roluit tabla:

In industria prelucrarilor la rece a unei foi metalice este importanta operatia de roluire a unor table.

O masina manuala pentru roluit tabla are un principiu de functionare relativ simplu si presupune ca foaia metalica sa fie introdusa printre rolele masinii care, prin miscare repetata stanga – dreapta si invers a foii si coborarea rolei superioare cu rol de presare, asigura curbarea fasiei de metal pana cand se obtine forma dorita.

Aceasta masina manuala pentru roluit piese metalice este dotata cu trei sau patru role cilindrice care sunt actionate manual utilizate pentru a tranforma o foaie metalica intr – un arc circular. Cu o masina manuala de roluit cu trei role se poate prelucra un arc circluar cilindric, iar cu o masina cu patru role se poate prelucra un arc circular conic.

Masini motorizate pentru roluit tabla:

Cunoscute si sub numele de zigmasini, aceste masini motorizate pentru roluit tabla se folosesc pentru obtinerea unor profile pe piese de forma platbandelor, pentru indoirea marginilor si pentru executarea unor operatii de asamblare a pieselor din tabla subtire.

Constructia sa este simpla si este compusa din cateva ansambluri comune tuturor masinilor din aceaste grupa. Miscarea de rotatie a celor doi arbori este primita de catre acestia de la motor, care, prin curele, transmite miscarea la variator si rotile de antrenare.

Pentru a se putea prelucra benzile de metal cei doi arbori se distanteaza si se introduce intre ei foaia de tabla. Evacuarea acestei foi de tabla se realizeaza prin detasarea rolei superioare.